Zupa z kurczakiem i kukurydzą

Pyszna i rozgrzewająca zupa z kurczakiem i kukurydzą. Świetna na jesienne, chłodne dni. Śmiało możesz doprawić ją według własnego uznania – kurkumą, szczyptą imbiru, czy papryczką chili. Zapakowana do słoika będzie idealnym obiadem w pracy. Podaję przepis na 1 porcję – 560 kcal.

200 g ziemniaków
70 g piersi z kurczaka lub indyka
70 g kukurydzy z puszki
130 g marchwi
1 cebula
2 łyżki śmietany
1 łyżka oleju
250 g bulionu (możesz użyć dobrego bulionu ze sklepu lub mieszanki suszonych warzyw)

opcjonalnie:
natka pietruszki lub ulubione zioła
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta imbiru

W garnku na oleju podduś do miękkości drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną w plasterki marchew i pokrojone ziemniaki. Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Dodaj pokrojonego w kosteczkę kurczaka/indyka i gotuj kolejne 3 minuty. Jeśli używasz kukurydzy z puszki dodaj ją na samym końcu, a jeżeli surową z kolby – razem z kurczakiem. Śmietanę wymieszaj w kubku z odrobiną gorącej zupy, przelej do garnka, wymieszaj i zdejmij z ognia.