ziemniaki hasselback

Mega prosty przepis, który sprawi, ze zwykły ziemniak będzie wyglądał i smakował imponująco. Dla mnie idealnym dodatkiem do ziemniaków hasselback jest zielone pesto z orzechów włoskich, ale myślę, że z sosem, sałatką czy kawałkiem ryby będą równie pyszne.

Robiłam je kilka razy do momentu aż doszłam do perfekcji – z tego przepisu ziemniaki hasselback wyjdą miękkie w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz.

Składniki:

1 kg ziemniaków
3 łyżki oleju lub masła klarowanego
1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą i osusz ściereczką. Nie obieraj ze skórki. Każdy ziemniak natnij w równych odstępach co około 2 mm. Nacinaj mniej więcej do połowy grubości.

Nacięte ziemniaki natrzyj olejem i oprósz solą. Ułóż w naczyniu żaroodpornym nacięciem do dołu, przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 1h-1,5h (w zależności od wielkości ziemniaków).

Gdy ziemniaki będą już miękkie w środku obróć je nacięciem do góry. Ustaw grill w piekarniku i zapiekaj kilka minut do momentu aż skórka na górze zacznie się rumienić.

Z tymi przepisami ziemniaki hasselback komponują się najlepiej:

Pesto bazyliowo-orzechowe
majonez niskokaloryczny food university
  • Jak to pięknie wygląda! Chyba niedługo się skuszę, przepis wygląda na prosty nawet dla takiego kulinarnego amatora jak ja 🙂

  • Eulampia Romanowa

    To dobra podpowiedz, piekłam rozcięciem do góry i zawsze były jakieś niedopieczone, muszę sprobować jeszcze raz:)

    • Dzięki! Też za pierwszym razem tak piekłam rozcięciami do góry i wyszły dużo gorsze. Powodzenia przy następnej turze!