Zielone naleśniki gryczane

Uwielbiam naleśniki za ich uniwersalność i prostotę. Świetnie sprawdzają się na każdy posiłek w ciągu dnia. Wystarczy kilka dodatków aby stworzyć pełnowartościowy posiłek.

Przed zrobieniem naleśników warto pozostawić ciasto na pół godziny w lodówce aby składniki miały czas na połączenie się. Dzięki temu nie będą rozpadać się podczas smażenia.

Moją dzisiejszą propozycją są naleśniki gryczane ze szpinakiem bez jajek – wystarczy garść szpinaku, trochę mąki gryczanej i wody. Aby pozostały zwarte i jędrne smażymy je na średnio rozgrzanej patelni.

1 naleśniki z dodatkami dostarcza 490 kcal i jest idealny na kolację 🙂

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Składniki:

garść świeżego szpinaku lub 2 łyżki mrożonego
35 g mąki gryczanej
90 ml wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
1 średniej wielkości burak
1/2 awodao
70 g pieczarek

Wykonanie:

Zmiksuj szpinak z mąką i wodą na gładko, dopraw solą. Rozgrzej olej na patelni i wlej masę. Smaż z dwóch stron do czasu aż naleśnik będzie chrupiący.

Ugotowanego buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw solą i sokiem z cytryny, awokado rozgnieć widelcem. Pieczarki umyj, osusz i duś w rondelku z łyżką masła.

Na połowie naleśnika ułóż starte buraki, awokado i pieczarki. Przykryj drugą częścią naleśnika.