Zapiekane buraczki z jabłkami i ciecierzycą

Zapiekane buraczki to barszcz ukraiński w wersji dla leniwych. Burakom charakteru dodają jabłka, ser i przyprawy, a zawiesisto-gulaszową konsystencję zapewnia zapiekanie. Danie mieszamy w jednej, dużej misce, a zapiekamy w naczyniach, w których będziemy je jeść.

Farsz w kokilkach koniecznie upchaj i zrób pokaźne kopczyki 🙂 bo podczas zapiekania objętość porcji zmniejszy się o około 1/3.
Jeśli nie lubisz pleśniowego koziego sera użyj innego, równie wyrazistego. Dobrze sprawdzą się tu sery z przerostem niebieskiej pleśni lub łyżka grubo startego polskiego bursztynu. "Wisienkę na torcie" dumnie zastąpi rozmaryn, i to dosłownie. Ułóż niewielkie gałązki na wierzchu każdej kokilki (nie mieszaj z całym farszem!). Rozmaryn zapiecze się i uzyska postać chrupiących, aromatycznych igiełek.

1 porcja dostarcza około 330 kcal.

Składniki:

na 4 porcje (4 większe kokilki):
400 g buraków ugotowanych, obranych ze skórki, najlepiej małych
1 średniej wielkości jabłko
250 g ciecierzycy z puszki
4 plasterki rolady koziej
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
3/4 łyżeczki soli
sok z połowy cytryny
rozmaryn

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

2. Buraki przekrój na pół i pokrój w plasterki – półksiężyce. Jabłko przekrój na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne i pokrój tak aby miały podobną wielkość do buraków.

3. W dużej misce wymieszaj jabłka, buraki, odsączoną ciecierzycę, miód, sól, sok z cytryny i roztopione masło.

4. Ułóż farsz w kokilkach, wciśnij plaster sera i oprósz rozmarynem.

5. Kokilki przykryj luźno folią aluminiową i zapiekaj 30 minut.

Buraczki zapiekane z jabłkami i ciecierzycą
Buraczki zapiekane z jabłkami i ciecierzycą
Buraczki zapiekane z jabłkami i ciecierzycą
Buraczki zapiekane z jabłkami i ciecierzycą