Wigilia i Święta Bożego Narodzenia - przewodnik potraw

Jeśli nie macie jeszcze pomysłów na to co przygotować do jedzenia na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia skorzystajcie z moich pomysłów 🙂 Może zainspirują Was do stworzenia własnej listy. Przez całe Święta w moim domu pojawiają się goście, dlatego mam zaplanowany każdy dzień. Korzystam z tradycyjnych i prostych przepisów, co do których mam pewność, że zawsze wyjdą, bo w okresie przedświątecznym nie ma czasu na pomyłki. Część potraw gotuję, a częściowo sięgam po sprawdzone gotowce – np. pyszna wędzona pierś z kaczki z Lidla. I jeszcze jedno, w Święta wrzucam na luz i wyłączam myślenie o tym co jest zdrowe, czy dobrze zbilansowane. Ma być po prostu pysznie.

Wigilia

Pierogi z kapustą i grzybami – przygotowuje moja mama
Barszcz czerwony z uszkami (uszka mama)
Śledzie – robi moja siostra
Sałatka jarzynowa – przygotowuje moja siostra
Ryba po grecku
Surówki z buraczków – jedna z chrzanem, druga to buraczki starte na tarce o grubych oczkach doprawiona sokiem z cytyny i oliwą
Napój z suszonych owoców – to nasz hit wigilijny od kilku lat, jest pyszny, orzeźwiający i pachnie świętami. Na pomysł wpadła moja siostra. Mieszamy w proporcjach pół na pół świeży sok pomarańczowy i schłodzony kompot z suszu.

Obiad w pierwszy Dzień Świąt Bożego Narodzenia

Wołowina po burgundzku według klasycznego przepisu Julii Child
Tłuczone ziemniaki z masłem i kefirem
Surówka z białej kapusty i sałata rzymska z sosem vinegrette
Drożdżowy wieniec z natką pietruszki i czosnkiem według przepisu Zosi Cudny (oryginalny przepis jest tutaj)

Obiad w drugi Dzień Świąt Bożego Narodzenia

Rosół (na wołowinie, kaczce i indyku)
Pieczona kaczka faszerowana jabłkami i żurawiną
Ziemniaki gratin
Surówka z czerwonej kapusty

Ciasta

Tort makowo-pomarańczowy
Sernik z białą czekoladą na spodzie brownie