0
Tarta z łososiem i szparagami | Food University

Krucha, bezglutenowa tarta na bazie mrożonego, zielonego groszku. Do tego serek, łosoś, szparagi, domowe pesto, zioła...

Składników tarty nie zapiekam, układam świeże, dzięki temu kompozycja zyskuje wyrazisty smak.

Składniki:

Tarta:
200 g mrożonego groszku
3/4 szklanki mąki gryczanej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1 jajko
30 ml oliwy
3/4 łyżeczki soli

Farsz:
1 opakowanie serka wiejskiego
100 g łososia wędzonego
pęczek szparagów
bazylia, tymianek lub inne świeże zioła
2 łyżki pestek dyni

Pesto:
1/2 pęczka bazylii
2 łyżki pestek dyni
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku

Wykonanie:

1. Nagrzej piec do 200 stopni. Ugotuj groszek i szparagi.
2. W dużej misce zagnieć składniki tarty.
3. Na papierze do pieczenia rozwałkuj dość grubo ciasto – na około 3 mm. Wykrój duży okrąg (np. garnkiem) i w jego środku mały (np. kieliszkiem). Wstaw do pieca. Piecz około 20 minut, do czasu aż brzegi zaczną się rumienić.
4. Z pozostałego ciasta możesz wykroć kieliszkiem ciasteczka. Będą idealne do jogurtu z koperkiem.
5. Zmiksuj składniki pesto.
6. Na wystudzonej tarcie ułóż odcedzony serek wiejski, plasterki łososia, szparagi, zioła, polej pesto i posyp pestkami dyni.

Tarta z łososiem i szparagami | Food University
Tarta z łososiem i szparagami | Food University