Tarta ze śliwkami | Food University

Tarta ze śliwkami na mące żytniej pełnoziarnistej, ale możesz równie dobrze użyć pszennej lub razowej. Nie musisz osobno podpiekać spodu. Układasz wszystkie składniki i całość wstawiasz do pieca. Ważne jest tylko to aby spód w chwili rozpoczęcia pieczenia był naprawdę schłodzony.

Do wykonania tarty użyłam dużą ceramiczną formę o średnicy 30 cm i okrągłą metalową obręcz do formowania deserów, którą wykroiłam kółko. Tartę piekłam razem z obręczą, dzięki temu kółko ma dość regularny kształt. Ty możesz upiec ją w zwykłej formie lub podobnie do mnie wykroić środek.

Składniki:

1 pełna szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej (lub pszennej, razowej itp.)
120 g masła
1-2 łyżki lodowatej wody
1 łyżka śmietany (nie jest konieczna)
2 łyżki cukru pudru
800 g – 1 kg śliwek
6 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki
2 łyżki roztopionego masła

Wykonanie:

Rozgrzej piec do temperatury 180 stopni.
Zagnieć zimne masło pokrojone w kosteczkę z mąką, cukrem pudrem i wodą. Wstaw do lodówki na 30 minut lub na 15 minut do zamrażalnika.
Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki, pozbądź pestek i wymieszaj z 4 łyżkami cukru oraz cynamonem.
Wyłóż ciasto na formę, raczej ciężko je wałkować, łatwiej bedzie formować palcami. Nie układaj ciasta na rancie, pozostaw je płaskie. Jeśli wykrawasz środek, zrób to teraz. Jeśli do wykrawania używasz obręczy odpornej na wysokie temperatury, zostaw ją w środku.
Posyp tartę mąką zmieszaną z pozostałymi dwoma łyżkami cukru i ułóż ciasno śliwki. Wstaw na 10 minut do lodówki.
Przed włożeniem do pieca polej roztopionym masłem. Piecz około 30 minut w 180 stopniach.

Wskazówki:

Jeśli pieczesz ciasto z dziurką w środku, to przygotuj duży talerz i paterę (lub drugi talerz) na której tarta ze śliwkami finalnie ma wylądować. Gdy całość przestygnie, przejedź nożem po brzegach aby odkleić od formy ewentualny sok ze sliwek. Przyłóż talerz do formy i zdecydowanym ruchem odwróć ją tak aby ciasto znalazło się na talerzu. czynność powtórz aby móc ułożyć placek na paterze.

Tarta ze śliwkami doskonale smakuje sama, z lodami lub ubitą śmietanką. Ja lubię bez dodatków 🙂

tarta ze śliwkami | Food University
  • Monika

    Piękna strona i dużo inspiracji. Zaraz odnajdę Ciebie Kasiu na IG 🙂