
To jest jedno z niewielu idealnych dań do pracy, bo im dłużej leży w pojemniku, gdzie smaki mogą się przenikać, tym jest pyszniejsze. W połączeniu z pieczonym łososiem całość ma około 600 kcal, czyli mniej więcej tyle ile powinnaś zjeść w porze obiadu.
Składniki na 1 porcję:
30 g kaszy jaglanej
2 pęczki natki pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
1 łyżka posiekanej mięty
120 g czerwonej papryki
170 g ogórków gruntowych
160 g pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z pomidorów i ogórków wydrąż gniazda nasienne. Pomidory możesz dodatkowo sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę.
Wszystkie składniki drobno posiekaj, połącz z ostudzoną kaszą i dopraw do smaku. Wstaw
do lodówki na minimum 2 godziny.
Do tabbouleh możesz upiec kawałek łososia (100 g) i zapakować do pracy.

