To jest jedno z niewielu idealnych dań do pracy, bo im dłużej leży w pojemniku, gdzie smaki mogą się przenikać, tym jest pyszniejsze. W połączeniu z pieczonym łososiem całość ma około 600 kcal, czyli mniej więcej tyle ile powinnaś zjeść w porze obiadu.

Składniki na 1 porcję:

30 g kaszy jaglanej

2 pęczki natki pietruszki

1/2 pęczka szczypiorku

1 łyżka posiekanej mięty

120 g czerwonej papryki

170 g ogórków gruntowych

160 g pomidorów

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy

sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z pomidorów i ogórków wydrąż gniazda nasienne. Pomidory możesz dodatkowo sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę.

Wszystkie składniki drobno posiekaj, połącz z ostudzoną kaszą i dopraw do smaku. Wstaw
do lodówki na minimum 2 godziny.

Do tabbouleh możesz upiec kawałek łososia (100 g) i zapakować do pracy.

SONY DSC
SONY DSC