Sos chrzanowy z kiszonych buraków

Pamiętasz moją ostatnią Śniadaniówkę? Pisałam w niej o dodatkach do dań, które całkowicie zmieniają ich charakter (jeśli nie widziałaś jej zerknij tutaj). Taki jest właśnie ten sos. Podkręci i zmieni smak każdej sałatki. Rubinowy kolor i wspaniały smak zawdzięcza zakwasowi buraczanemu. Jeśli masz zakwas w domu, to zrobienie sosu nie zajmie Ci więcej niż 5 minut.

Składniki

1/2 łyżeczki musztardy
3/4 łyżeczki płynnego miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki oliwy
6 łyżek zakwasu buraczanego
1 ząbek czosnku
2-3 cm kawałek chrzanu lub 1 1-2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
sól do smaku

Wykonanie

Wymieszaj musztardę z sokiem z cytryny i miodem na gładką emulsję.
Dodawaj stopniowo oliwę cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą wlej zakwas. Dopraw solą, tartym chrzanem (na tarce o drobnych oczkach) i zmiażdżonym czosnkiem.

Jak zrobić zakwas buraczany?

Wykonanie zakwasu jest bardzo proste. Potrzebujesz 1 kg buraków, 3-4 ząbki czosnku i kawałek chrzanu o długości 5-7 cm. Buraki obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Przełóż do dużego słoika razem z czosnkiem i chrzanem przeciętym wzdłuż na ćwiartki. Wszystko zalej gorącą wodą z solą (Na 1l wody przypada 1 łyżka soli). Woda ma przykrywać zawartość słoika. W środku słoika ułóż coś co obciąży jego zawartość (tak aby nic nie wypłynęło na wierzch). Słoik schowaj w suche, chłodne i ciemne miejsce na minimum 5 dni. Zakwas powinien trochę zgęstnieć i zmienić smak na lekko kwaskowaty. Może się na nim wytworzyć piana.