Śniadaniówka do pracy wegańska

Na celowniku tym razem dieta wegańska i wegetariańska. Jeśli nie przepadasz za mięsem lub chcesz je ograniczyć (w tym inne produkty pochodzenia zwierzęcego), to też śmiało zajrzyj.

Musicie koniecznie spróbować moich biszkopcików brokułowych, pieczonej ciecierzycy, czy zupy kalafiorowej. I jeszcze niespodzianka – w przyszłym tygodniu przepisy są tak ułożone, że robimy sobie wolne od garów we wtorek i czwartek. Będzie więcej czasu dla bliskich, poczytanie książki, czy pomalowanie paznokci; co kto lubi.

W przepisach wykorzystałam składniki łatwo dostępne, tak abyś mogła się w nie zaopatrzyć w każdym sklepie.

Wiadomość dla nowych dziewczyn – śniadaniówki to przepisy na 3 posiłki do wykorzystania na czas gdy jesteśmy w pracy. Na dole zawsze znajdziesz wersję do druku i listę zakupów. Pamiętaj, że śniadaniówki to tylko luźna propozycja i pomoc w sytuacji gdy nie wiesz co ugotować. Możesz je oczywiście modyfikować do woli.

[/vc_column_text]
[/vc_column][/vc_row]
Poniedziałek

II śniadanie: Kanapka z pastą z soczewicy – 230 kcal.

Pasty możesz zrobić więcej i trzymać przez 3 dni w lodówce.

1 kromka chleba żytniego.

Pasta: 30 g soczewicy czerwonej, 1 suszony pomidor, 1 łyżeczka oliwy, ½ łyżeczki suszonej bazylii, ½ ząbka czosnku, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól. Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zmiksuj wszystkie składniki, w razie potrzeby wlej wodę w takich ilościach aby pasta miała gładką konsystencję.

Obiad: Biszkopciki brokułowe + sałatka z kaszy jaglanej – 550 kcal.

Biszkopciki: Brokuły 250 g, 15 g mielonego siemienia lnianego, 45 g dowolnej mąki, 3 ząbki czosnku, sól.

Sałatka z kaszy jaglanej: 50 g kaszy jaglanej, 1 pomidor, 1/2 pęczka natki, 1/2 pęczka koperku, sok z cytryny, sól.

Ugotuj brokuły i po przestudzeniu zmiksuj blenderem, wymieszaj z mielonym siemieniem, mąką, gniecionym czosnkiem i solą. Formuj biszkopcki (najpierw zrób kulkę, później spłaszcz; im bardziej płaskie tym lepsze). Piecz w 200 stopniach przez 20 minut. W połowie czasu pieczenia obróć na drugą stronę.

Sałatka: ugotuj kaszę, posiekaj drobno pomidora i zieleninę. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i wymieszaj.

Podwieczorek: 30 g nerkowców + 1 grejpfrut – 240 kcal.

Wtorek

II śniadanie: Kanapka z pastą z soczewicy. Przepis z wczoraj – 230 kcal
Obiad: Biszkopciki brokułowe + sałatka z kaszy jaglanej – 550 kcal.
Podwieczorek: Pomarańcza, kiwi, pestki dyni – 250 kcal. Pokrój pomarańczę i kiwi, posyp pestkami dyni.

Środa

II śniadanie: Owsianka z jabłkiem i masłem orzechowym – 260 kcal.
1 jabłko, 1 łyżka płatków owsianych, 1 łyżka masła orzechowego, szczypta cynamonu. Płatki zalej 3-4 łyżkami wody i oprósz cynamonem. Odczekaj chwilę aż napęcznieją, wymieszaj z masłem orzechowym i pokrojonym jabłkiem.

Obiad: Makaron z cukinią, szpinakiem i pomidorami suszonymi – 570 kcal.
100 g makaronu pełnoziarnistego, 150 g cukinii, 80 g szpinaku mrożonego, 2 ząbki czosnku, 20 g pomidorów suszonych, 1 łyżka oliwy
Makaron ugotuj. Cukinię pokrój w słupki i podsmaż 2 minuty razem z czosnkiem na oliwie. Zdejmij z patelni cukinię i ułóż na niej szpinak do czasu aż się rozmrozi i zagrzeje. Pomidory pokrój na małe cząstki. Wymieszaj w garnku po makaronie wszystkie składniki, dopraw solą do smaku.

Podwieczorek: Pieczona ciecierzyca z sezamem – 250 kcal.
150 g ciecierzycy z puszki, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka sezamu, ½ łyżeczki papryki w proszku.
Piekarnika nagrzej do 200 stopni. Ciecierzycę odsącz z wody i opłucz na sicie. Rozłóż na ręczniku papierowym aby wyschła. Blaszkę do pieczenia wyłóż kawałkiem folii aluminiowej, wsyp ciecierzycę, oprósz solą i skrop oliwą. Wymieszaj. Piecz przez 20 minut. Wymieszaj z ziarnami sezamu i papryką.

Czwartek

II śniadanie: koktajl – banan, kakao, woda, płatki owsiane, cynamon – 240 kcal.
Obiad: Makaron z cukinią, szpinakiem i pomidorami suszonymi – 570 kcal.
Podwieczorek: Pieczona ciecierzyca z sezamem – 250 kcal.

Piątek

II śniadanie: koktajl – banan, kakao, woda, płatki owsiane, cynamon – 240 kcal.
120 g banana lub 40 g daktyli suszonych, 15 g płatków owsianych, 15 g kakao, około 200-250 ml wody, szczypta cynamonu. Zalej wodą płatki i daktyle na kilka minut, dodaj resztę składników. Zmiksuj.

Obiad: Zupa kalafiorowa z ciecierzycą i kurkumą – 530 kcal.
200 g włoszczyzny mrożonej, ½ cebuli, 200 g ciecierzycy, 200 g kalafiora, ½ łyżeczki kurkumy , 300 ml wody lub buliony, ½ pęczka natki pietruszki, 1 łyżka oliwy.
W garnku na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i włoszczyznę. Połowę włoszczyzny zmiksuj w blenderze na puree i dodaj do garnka. Dodaj kalafiora, zalej wodą lub bulionem. Gdy kalafior zmięknie dodaj ciecierzycę, kurkumę i posól do smaku. Zdejmij z ognia i posyp posiekaną natką.

Podwieczorek: Kanapki z pomidorem i sezamem – 260 kcal.
2 kromki chleba żytniego, 1 łyżeczka oliwy, 1 pomidor, 10 g sezamu.

Pobierz Śniadaniówki w wersji do druku wraz z listą zakupów