Macie czasami poczucie, że codzienność (w pracy, w domu, z dzieckiem, z partnerem – wybierz właściwe) za bardzo Was dociska i martwicie się różnymi sprawami? Albo czujecie się przemęczone nadmiarem obowiązków? Albo frustruje Was rutyna dnia codziennego?

W takich sytuacjach najczęściej odpuszczamy zdrową dietę. Przestajemy zwracać uwagę na to co jemy trochę z wygody, trochę z braku czasu i trochę ze zwykłego przygnębienia. Kochane moje, niestety prawda jest taka, że kiepskie jakościowo posiłki jeszcze gorzej wpływają na nasze samopoczucie.

Nie będę Ci tu teraz wciskać różnych motywacyjnych pogadanek ani dobrych rad co zrobić w takich sytuacjach. Zrobię to, na czym znam się najlepiej.

W tym tygodniu wrzucam przepisy na posiłki do pracy, przy których się nie natrudzisz, wyjdą pyszne, ale także doładują Cię endorfinami . Znajdzie się też trochę gotowców ze sklepu, aby było Ci jeszcze łatwej. Drogie Panie, w tym tygodniu w „Śniadaniówkach” pojawia się czekolada, batoniki, pyszna sycąca zupa z kukurydzą, kurczakiem i śmietaną, makaron z pesto i parmezanem i wiele innych smakołyków. Moja w tym głowa, aby Wam to wszystko tak zbilansować i poukładać, aby nie poszło tam, gdzie nie chcecie.

Czasami warto wrzucić na luz.

Jak zwykle wrzucam Wam 3 posiłki na cały dzień pracy na 5 dni w tygodniu (zbilansowane pod dietę 2000 kcal dla kobiety o wadze około 60 kg) + listę zakupów. Wszystko do pobrania i wydrukowania – całość mieści się na dwóch stronach. Modyfikujcie do woli pod swoje potrzeby, gusta, aktualną lub wymarzoną wagę.

Poniedziałek

II Śniadanie: Jogurt z musli owocowym (kup dobre musli bez dodatku cukru, przeczytaj skład) 150 g jogurtu naturalnego wymieszaj
z 4 łyżkami musli owocowego – 300 kcal.

Obiad: Zupa z kukurydzą i kurczakiem (jeśli chcesz użyj bulion ze sklepu z dobrym składem lub kup mieszankę suszonych warzyw) – 560 kcal. Przygotuj podwójną porcję, podane składniki x 2.200 g ziemniaków, 70 g piersi z kurczaka, 70 g kukurydzy z puszki, 130 g marchwi, 2 łyżki śmietany, 1 cebula, 1 łyżka oleju, 250 ml bulionu warzywnego.Na oleju podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj pokrojoną w plasterki marchew i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka – gotuj 3 minuty. Wsyp kukurydzę z puszki i, wlej śmietanę (możesz ją wcześniej zahartować mieszając śmietanę z odrobiną gorącej zupy) i dopraw do smaku. Zdejmij z ognia.

Podwieczorek: ulubiony zdrowy batonik o kaloryczności około 300 kcal (jeśli batonik ma mniej kalorii zjedz jeszcze banana)

[/vc_column]
Wtorek

II Śniadanie: Kanapki z twarożkiem i pomidorem – 270 kcal.
2 kromki chleba żytniego, 100 g twarogu, 50 g jogurtu, 1 pomidor.
Rozgnieć twaróg widelcem i wymieszaj z jogurtem – dopraw do smaku. Na kanapki nałóż twaróg i pokrojonego pomidora.

Obiad: Zupa z kukurydzą i kurczakiem – 560.

Podwieczorek: 1 jabłko + 20 g orzechów włoskich – 260 kcal.

Środa

II Śniadanie: Jogurt z musli owocowym: 150 jogurtu naturalnego wymieszaj z 4 łyżkami musli owocowego – 300 kcal

Obiad: Makaron z czerwonym pesto – 580 kcal.
100 g makaronu pełnoziarnistego, 30 g pomidorów suszonych, 1 łyżka słonecznika, 1 łyżka startego parmezanu, 1 ząbek czosnku.
Pesto: podpraż słonecznik na suchej patelni. Zmiksuj słonecznik, pomidory, czosnek i szczyptę soli – w razie potrzeby dolej odrobinę wody.
Ugotowany makaron wymieszaj z pesto i dodaj parmezan.

Podwieczorek: 30 g gorzkiej czekolady + mały banan – 290 kcal.

Czwartek

II Śniadanie: Kanapki z twarożkiem i rzodkiewką.
2 kromki chleba żytniego, 100 g twarogu, 50 g jogurtu, 2 rzodkiewki
rozgnieć twaróg widelcem i wymieszaj z jogurtem – dopraw do smaku. Na kanapki nałóż twaróg i pokrojone rzodkiewki.

Obiad: Pieczony łosoś z warzywami i pęczakiem – 560 kcal. Przygotuj również porcję na dzień następny – podane składniki x2.
100 g łososia, 200 g brokuła, 100 g cukinii, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka posiekanych pestek dyni, , 100 g kaszy pęczak.
Łososia natrzyj oliwą, solą i ulubionymi ziołami. Ułóż na folii aluminiowej, dodaj pokrojoną w słupki cukinię i brokuła podzielonego na małe rózyczki. Wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją.

Podwieczorek: 400g ciemnych winogron – 270 kcal.

Piątek

II Śniadanie: owsianka z jabłkiem i masłem orzechowym – 300 kcal.
20 g płatków owsianych, 1 jabłko, 1 łyżeczka masła orzechowego, szczypta cynamonu, 2-3 łyżki mleka.
Płatki zalej mlekiem i wymieszaj z masłem orzechowym, wkrój jabłko, posyp cynamonem.

Obiad: Pieczony łosoś z warzywami i pęczakiem – 560 kcal.

Podwieczorek: Ulubiony zdrowy batonik – 300 kcal.