Im bliżej końca tygodnia, tym trudniej z systematycznym przygotowaniem posiłków do pracy. Do tego ładna pogoda nie zachęca do stania przy garach. Znam to doskonale z własnego podwórka – w środy i czwartki zapał do gotowania mi spada i najchętniej każdą wolną chwilę po pracy spędzałabym na rolkach, które ostatnio pokochałam.

Przygotowanie posiłków nie musi zajmować mnóstwa cennego czasu. Nawet ten najszybciej przygotowany z małej ilości składników będzie lepszy od żadnego. Dlaczego? Bo regularnie jedzone posiłki sporządzone ze zdrowych składników dostarczą Ci energii na cały dzień, ograniczą niepohamowany apetyt po przyjściu z pracy i zredukują oponkę na brzuchu.

Możesz gotować szybko i zdrowo, a w tej śniadaniówce chciałabym Ci pokazać jak to zrobić. Na dole znajdziesz wersję do pobrania wraz z listą zakupów – wydrukuj i wykorzystaj gdy nie będziesz mieć pomysłu na to co ugotować do pracy.

II śniadanie: Koktajl antyoksydacyjny - 240 kcal.

Składniki: 150 g banana, 150 g kefiru, 50 -70 g jagód / borówek / malin (mrożonych lub świeżych).
Wykonanie: Zmiksuj.

Obiad: Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą - 500 kcal.

Składniki: 150 g makaronu pełnoziarnistego, 100 g szpinaku (świeży lub mrożony), 30 g sera gorgonzola, 1 ząbek czosnku (lub 2 dla odważnych :)), 4 łyżeczki oliwy, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka soku z cytryny, dowolna ilość zieleniny – sałata, natka, kiełki.

Wykonanie: Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki oliwy i wrzuć drobno posiekany czosnek. Od razu dodaj szpinak i pozwól mu zwiędnąć, nie smaż zbyt długo. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj pokruszony ser, gorący makaron i wymieszaj. W razie potrzeby posól do smaku.
Wymieszaj musztardę z sokiem z cytryny i oliwą, dodaj sól i odrobinę wody aby rozrzedzić sos. Przed podaniem polej sosem zieleninę.

Obiad: 1 jabłko i 30 g nerkowców - 280 kcal.

Tutaj pobierz Śniadaniówkę i listę zakupów w wersji do druku: