Śniadaniówka do pracy Odporność

Sezon jesienno – zimowy w pełni, co oznacza, że zaczynamy walkę z infekcjami! O odporność warto dbać cały rok, ale pewnie różnie to bywa 😉 W tym przypadku (jak i w wielu innych) sukces leży w różnorodności diety i dbaniu o stan jelit. Wrzucam Wam poniżej listę składników, które szczególnie wesprą Was w walce z nadchodzącym przeziębieniem lub usprawnią odporność. Są to produkty bogate w cynk, witaminy z grupy B, witaminę C i produkty wspierające florę bakteryjną. Przepiszcie je, zróbcie zdjęcie, screena (forma dowolna), ale przede wszystkim pamiętajcie o ich stosowaniu, bo naprawdę warto. I gwarantuję, że po kilku dniach ich systematycznego jedzenia odczujecie różnicę.

Imbir, czosnek (surowy), cebula (surowa), miód, sok z aronii, sok z rokitnika, kasza jaglana, kapusta kiszona, ogórki kiszone, śledzie, kiełki (brokuła!), natka pietruszki , czarnuszka, kurkuma, woda (1,5 l dziennie).

W śniadaniówkach na przyszły tydzień przemyciłam Wam trochę tego i owego 🙂 Bez obaw, nie znajdziecie w nich surowego czosnku ani cebuli, wiec śmiało można pakować do pracy 🙂

Pamiętajcie, że śniadaniówki, to posiłki na każdy dzień pracy w nadchodzącym tygodniu. Komponuję 3 posiłki dziennie, bo ja spędzam dużo czasu poza domem i tyle potrzebuję. Ale Wy modyfikujcie do woli zgodnie z tym, co Wam w duszy gra. Możecie od razu zjechać na dół i ściągnąć śniadaniówki na najbliższy tydzień wraz z listą zakupów w wersji do druku.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Poniedziałek

II śniadanie: Koktajl: ½ pęczka natki, 1 mała pomarańcza, 1 cm pasek imbiru, 1 mały banan, 1 łyżka płatków owsianych, 200 ml wody – 280 kcal. Zmiksuj.
Obiad: Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym z kurkumą, ulubiona kasza, 2 ogórki kiszone – 500 kcal. (Proponuję nie pakować do ulubionego designerskiego pojemnika 😉 kurkuma barwi).
100 g polędwiczki wieprzowej, 200 g pieczarek, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki kurkumy, opcjonalnie 100 ml bulionu lub 100 ml wody, 70 g ulubionej kaszy, 2 łyżki (płaskie!) śmietany 12%, 1 łyżka oliwy, ½ pęczka koperku, 2 ogórki kiszone.
Polędwiczkę pokrój na cienkie plasterki i równomiernie rozbij, oprósz solą i pieprzem. Na patelni podgrzej oliwę. Podsmaż z dwóch stron polędwiczki po pół minuty z każdej strony, zdejmij polędwiczki z patelni. Podsmaż na złoto posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pieczarki i na dużym ogniu zredukuj wodę. Na patelni ułóż polędwiczki zalej bulionem i zagotuj. Zdejmij z ognia i wymieszaj ze śmietaną. Ugotuj ulubioną kaszę, np. gryczaną.
Podwieczorek: 2 kiwi, 30 g migdałów – 260 kcal.

Wtorek

II śniadanie: Jogurt z czarnymi porzeczkami (z mrożonki), miodem i płatkami owsianymi – 230 kcal.
150 g jogurtu naturalnego, 1 łyżka płatków owsianych, 4 łyżki porzeczki, 1 łyżka miodu. Wymieszaj.

Obiad: Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym z kurkumą, ulubiona kasza, 2 ogórki kiszone – 500 kcal.

Podwieczorek: Kanapka z papryką, natką i czarnuszką – 250 kcal.
2 kromki chleba żytniego, 1 łyżeczka masła, 40 g papryki czerwonej, ½ pęczka natki, 1 płaska łyżeczka czarnuszki. Paprykę i natkę drobno posiekaj i wymieszaj z czarnuszką. Posmaruj chleb masłem i nałóż powstałą pastę warzywną.

Środa

II śniadanie: 150 g jogurtu naturalnego + 3 łyżki musli owocowego – 255 kcal.

Obiad: Jaglane kaszotto z indykiem i jarmużem – 550 kcal.
60 g kaszy jaglanej, 1 mała cebula, 3 ząbki czosnku, 100 g marchwi, 50 g korzenia pietruszki, 50 g selera, 70 g jarmużu, 70 g piersi z indyka, 1 łyżka oliwy, 150 ml wody.
Indyka pokrój w kosteczkę i posól. Na oliwie zrumień indyka i zdejmij go z patelni. Zrumień posiekaną cebulę i czosnek, dodaj startą marchew, seler, pietruszkę. Duś pod przykryciem na małym ogniu 2-3 minuty. Kaszę przelej dwukrotnie wrzątkiem. Wrzuć kaszę do warzyw i zalej wodą. Duś pod przykryciem około 15 minut (kasza ma zmięknąć). Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj posiekany jarmuż i indyka. Wymieszaj.

Podwieczorek: Kanapki z kiszonym ogórkiem, twarożkiem i czarnuszką – 220 kcal.
2 kromki chleba żytniego, 60 g chudego twarogu, 30 g jogurtu naturalnego, 1 ogórek kiszony, ½ łyżeczki czarnuszki.
Twaróg rozgnieć widelcem, dopraw solą i wymieszaj z jogurtem. Ogórka posiekaj i dodaj do twarożku. Posmaruj chleb pastą i posyp ziarnami czarnuszki.

Czwartek

II śniadanie: Jogurt z czarnymi porzeczkami (z mrożonki), miodem i płatkami owsianymi – 230 kcal.

Obiad: Jaglane kaszotto z indykiem i jarmużem – 550 kcal.

Podwieczorek: Kanapka kiszonym ogórkiem, twarożkiem i czarnuszką – 220 kcal.

Piątek

II śniadanie: 150 g jogurtu naturalnego + 3 łyżki musli owocowego – 255 kcal.

Obiad: Duszony dorsz na maśle, kasza gryczana, brokuły w ziołowym dressingu – 570 kcal.
100 g dorsza bez skóry, 1 łyżka masła, 70 g kaszy gryczanej, 200 g brokułów, 50 g jogurtu naturalnego, ½ łyżeczki musztardy (przydałoby się ½ ząbka czosnku, ale nie będę Cię namawiać na sos czosnkowy do pracy, chyba , że bardzo tego chcesz ), 1 łyżeczka ziół prowansalskich, kilka kropli soku z cytryny.
Dorsza umyj, dokładnie osusz i natrzyj solą. Na patelni (z przykrywką) rozgrzej masło, ułóż dorsza i duś pod przykryciem po 1,5 minuty z każdej strony. Ugotuj kaszę i brokuła. Wymieszaj składniki sosu – jogurt, musztarda, sól, zioła, sok z cytryny.

Podwieczorek: 2 kiwi, 30 g migdałów – 260 kcal.

Pobierz śniadaniówki oraz listę zakupów w wersji do druku