Pierwszą Śniadaniówkę na najbliższy tydzień przygotowałam z myślą o miłośniczkach kawy, które tak jak ja uwielbiają wypić w pracy 2-3 filiżanki. Kawa rano poprawia koncentrację i daje nam energię do działania, jednak jeśli pijemy jej za dużo, wypłukujemy z organizmu wapń i magnez. Jeżeli cierpisz na bóle głowy, łamliwość paznokci, osłabienie włosów, brak energii lub miewasz częste skurcze, to przetestuj moje śniadaniówki w najbliższym tygodniu. Posiłki opracowałam tak, aby uzupełnić niedobory magnezu i wapnia.

Przepisy są proste i można powtarzać je wedle uznania. Z reguły (aby zaoszczędzić jak najwięcej czasu) gotujemy od razu na dwa dni, a składniki kupujemy w najbliższym sklepie. Wszystkie posiłki zbilansowałam dla Was pod względem zapotrzebowania energetycznego i składników odżywczych.

Niniejsza śniadaniówka jest pierwszym wpisem na moim blogu, a sam cykl moim autorskim pomysłem, dlatego z chęcią poznam Wasze uwagi. Czasem warto spojrzeć na coś z innej perspektywy, niech czytelniczy apetyt zadecyduje, czy jest to udany debiut.

Poniżej znajdziesz przepisy na posiłki do pracy na najbliższe 5 dni. Możesz też od razu przejść na sam dół i wydrukować stronę z przepisami oraz listą zakupów 🙂

Dzień 1

1. Koktajl chałwowy: 120 g banana, 150 g jogurtu naturalnego, 1 łyżka sezamu – zmiksuj

2. Vege kulki z kaszy gryczanej + sałatka z kalafiora i ziół + sos bbq:

Przygotuj od razu 2 porcje, podane składniki x2!

1 marchewka, 70 g kaszy gryczanej, 2 łyżki słonecznika, 1 łyżka zmielonych płatków owsianych, 1 łyżka oleju, 1/2 cebuli, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka ulubionych suszonych ziół (u mnie cząber). Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zmiel blenderem. Zetrzyj marchew na średnich oczkach. Wymieszaj wszystkie składniki i formuj kulki. Wstaw do pieca nagrzanego na 200 stopni na 20 minut – po 10 minut z każdej strony.

Sałatka: ugotuj pół małego kalafiora (przez 2 minuty w osolonym wrzątku). Podziel na małe różyczki i wymieszaj z ulubionymi ziołami (koperek, pietruszka itp.), skrop 1 łyżeczką soku z cytryny i 1 łyżeczką oliwy, dopraw solą, wymieszaj.

Sos: zmiksuj w blenderze garść pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczkę powideł lub cukru, sok z połowy cytryny, szczyptę pieprzu kajeńskiego, 1/2 cebuli, 1 łyżeczkę oleju. Wlej do rondelka i zredukuj płyn na dużym ogniu przez około 3 minuty.

3. Kulki morelowo – migdałowe: 3 duże morele suszone (30 g), 20 g migdałów, 1 łyżka kakao, 1 łyzeczka (5 g) wiórek kokosowych. Migdały namocz na chwilę w gorącej wodzie. Zdejmij z nich skórkę. Namocz morele i migdały w chłodnej wodzie na min. 15 minut. Odlej wodę i zmiksuj razem z kakao. Wstaw do lodówki na 30 minut. Uformuj 3 kulki i obtocz w wiórkach kokosowych.

Dzień 2

1. Owsianka: 2 łyżki (20 g) płatków owsianych, 3 morele świeże (30 g), 100 g banana, 4 łyżki ciepłego mleka. Płatki zalej mlekiem, wkrój owoce.
2. Vege kulki z kaszy gryczanej + sałatka z kalafiora i ziół + sos bbq – masz już w lodówce!
3. Sardynki w ogórkach: 2 ogórki, 4 filety z sardynek lub całe sardynki, dowolna ilość jogurtu naturalnego i koperku, 1 – 2 grzanki z chleba żytniego. Ogórki gruntowe przekrój wzdłuż na pół i wydrąż z nasion, do każdej połówki włóż sardynkę i polej sosem z jogurtu i koperku.

Dzień 3

1. Koktajl pietruszka, banan, nektarynka: 1 pęczek pietruszki, 150g banana, 2 nektarynki, dowolna ilosć wody – zmiksuj.
2. Kasza gryczana z kurczakiem i brokułem: 100g kaszy gryczanej, 100 g piersi z kurczaka, 250 g brokuła, 1 łyżeczka słonecznika, 1 łyżka oleju, ulubione zioła.
Przygotuj od razu 2 porcje, podane składniki x2!
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją. Kurczaka pokrój na małe kawałki, posól i podsmaż na oleju z każdej strony. Brokuła ugotuj na pół twardo i podziel na różyczki. Całość wymieszaj i dopraw do smaku.
3. Sardynki w ogórkach: przygotuj tak samo jak wczoraj.

Dzień 4

1. Koktajl chałwowy: Przygotuj tak samo jak w poniedziałek.
2. Kasza z kurczakiem i brokułem: masz już w lodówce!
3. Kulki morelowo-migdałowe: masz już w lodówce!

Dzisiaj nic nie gotujesz 🙂 Zmiksuj koktajl z proporcji z poniedziałku, a na resztę dnia wyciągnij jedzenie z lodówki.

Dzień 5

1. Owsianka: wykorzystaj przepis z wtorku.
2. Makaron ryżowy z łososiem, sezamem i cukinią: 100 g makaronu ryżowego, 100 g łososia wędzonego, 150 g cukinii pokrojonej w słupki, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka sezamu sos: 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka startego imbiru, sok z połowy pomarańczy, 1/2 ostrej posiekanej papryki. Cukinię podsmaż na oleju, po 2-3 minutach zdejmij z ognia. Dodaj ugotowany wcześniej makaron, łososia, sezam oraz wlej sos ze zmieszanych składników. Wymieszaj.
3. Morele + migdały: 5 moreli i 15 g migdałów

Kliknij w obrazek, a wyświetlą Ci się Śniadaniówki na najbliższy tydzień wraz z listą zakupów w wersji do druku.
  • Malinowa, dopiero odkryłam Twoją wiadomość. Niestety, początkująca za mnie blogerką i w technicznych sprawach jeszcze nie wszystko jest dla mnie jasne 😉 Dziękuję za miłe słowa. Myślę, ze każdy siedmiolatek jest trochę wybredny. Odnośnie pomysłów na śniadanie i kolacje – pojawią się z czasem.