sałatka ziemniaczana z bakłażanem

Sałatka ziemniaczana dzięki bakłażanowi nabiera kremowości i przyjemnej konsystencji. Jednak prawdziwymi must have są w niej ogórek kiszony, musztarda i cebulka dymka, które sprawiają, że sałatka ziemniaczana nabiera wyrazistości i charakteru. W tej kompozycji znajduje się również bób, choć możesz równie dobrze użyć groszku lub pokrojoną fasolkę szparagową.

Całość jest również dobrym pomysłem na obiad zapakowany do śniadaniówki. 1 porcja dostarcza około 520 kcal.

Składniki:

300 g ziemniaków
140 g ugotowanego bobu bez skórki lub groszku
1/2 sztuki bakłażana
2-3 ogórki kiszone
1 cebulka dymka
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki musztardy
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, po ostygnięciu zdejmij z nich skórkę.

Bakłażana pokrój na cienkie plastry i oprósz z dwóch stron solą. Pozostaw na 10 minut na ręczniku papierowym aby puściły sok. Smaż bakłażana na patelni nasmarowanej oliwą po minucie z każdej strony.

Pokrój w niedużą kostkę ziemniaki, ogórki i bakłażana, posiekaj dymkę.

Wymieszaj wszystkie składniki łącznie z musztardą solą i pieprzem.

Sałatka ziemniaczana jest najlepsza gdy chwilę poleży w lodówce.

Możesz również przyrządzić bakłażana według tego przepisu.

sałatka ziemniaczana z bakłażanem