Sałatka do pracy z ciecierzycą i dynią

Ekspresowa sałatka do pracy z ciecierzycą i dynią zamknięta w słoik będzie idealnym obiadem. Tym bardziej, że zbilansowałam ją dla Ciebie pod kątem wartości odżywczych. W proporcjach jakich podaję dostarcza Ci około 560 kcal.

50 g surowej ciecierzycy lub 130 g ciecierzycy z puszki
150 g surowej dyni
30 g sera feta
pół paczki dowolnych kiełków
1 łyżka + 1 łyżeczka oliwy
1 łyżka pestek dyni
1/3 łyżeczki kurkumy

sos:
1 łyżeczka oliwy
2 łyżki wody
szczypta soli
kilka kropli miodu
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/3 łyżeczki musztardy
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich

Jeżeli używasz surowej ciecierzycy namocz ją dzień wcześniej w zimnej wodzie i wstaw do lodówki. Następnego dnia ugotuj do miękkości.
Dynię pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie (1 łyżka) z każdej strony. Dynia powinna zbrązowieć na brzegach, ale nie rozpadać się. Zdejmij patelnię z ognia i oprósz dynię kurkumą. Delikatnie wymieszaj.
Przygotuj sos: Rozprowadź oliwę z musztardą, dodawaj po kolei pozostałe składniki cały czas mieszając.
Do słoika wrzuć ciecierzycę, kawałki dyni, pokruszoną fetę,
pestki dyni, kiełki. Do osobnego pojemniczka weź sos i wymieszaj w pracy.