Nie chwaląc się, ta sałatka jest genialnie zbilansowana pod kątem zawartości żelaza. Idealna dla każdej kobiety – doda Ci energii, poprawi nastrój i koncentrację, a także doda blasku Twojej cerze. Jeśli dodasz do niej kromkę ciemnego chleba, śmiało możesz zabrać ją do pracy i zjeść na obiad. Całość będzie miała około 550 kalorii. Jeśli natomiast ma być Twoim rozwiązaniem na kolację, zmniejsz ilość składników o około 25%.

Jeśli szukasz innych pomysłów na posiłki bogate w żelazo, zerknij do moich propozycji tutaj.

Na 1 porcję potrzebujesz:

2 główki cykorii
1 pomarańcza
70 g piersi z indyka
1 łyżkę oleju
1 łyżkę pestek dyni
2 łyżki soku z cytryny

pomarańczowy vinegret:
sok z pomarańczy 3-4 łyżki
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka oliwy
sol

Cykorię pokrój wzdłuż na pół i na ćwiartki, skrop sokiem z cytryny, aby nie czerniała.
Indyka pokrój na plasterki, oprósz solą i smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron na złoty kolor.
Pomarańczę dokładnie obierz ze skórki i wykrawaj fileciki pomiędzy białymi częściami. Z pozostałej części pomarańczy wyduś sok nad miseczką – powinnaś uzyskać około 4 łyżki soku.
Do śniadaniówki dodawaj cykorię, indyka, pestki dyni, cząstki pomarańczy.

Przygotuj sos vinegret:
W miseczce wymieszaj musztardę z sokiem pomarańczowym, dodawaj stopniowo oliwę i dopraw do smaku solą.

Sałatkę możesz skropić vinegretem od razu lub tuż przed zjedzeniem.

SONY DSC