Pierniczki na mące zytniej razowej

Idealnie byłoby ciasto na pierniczki wyrobić na dwa tygodnie przed świętami aby przez tydzień mogło postać w lodówce i drugi tydzień – po upieczeniu schowane w puszce. Jeśli podobnie do mnie z jakichś przyczyn Ci się to nie udało, a do świąt zostało tylko kilka dni wykonaj jej w wersji last minute.

Na dzień przed pieczeniem zagnieć ciasto i włóż na noc do lodówki. Następnego dnia wykrawaj i piecz. Pierniczki nie wychodzą bardzo słodkie, dlatego świetnie nadadzą się do lukrowania. Z tego przepisu wykonuję pierniczki na każde Boże Narodzenie od kilku lat. W tym roku zwykłą mąkę pszenną zamieniłam na żytnią razową i wyszło naprawdę pysznie, a przy okazji dużo zdrowiej. Dodałam też skórkę pomarańczową, która pięknie pachnie i uzupełnia korzenny aromat.

Składniki

500 g mąki
250 g miodu
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 jajko
10 g sody oczyszczonej
100 g masła
skórka otarta z 1 pomarańczy (opcjonalnie)
15 ml wódki (opcjonalnie)

Przepis

Masło rozpuść w rondelku. Po przestudzeniu dodaj płynny miód i przyprawę piernikową.
Na stolnicę przesiej mąkę z sodą. Zrób wgłębienie i wbij jajko, całość delikatnie wymieszaj. Dodaj miód z masłem i zagnieć kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na noc (ciasto może leżakować w lodówce nawet 2 tygodnie, im dłużej tym lepiej).

Po wyjęciu z lodówki ponownie zagnieć ciasto. Aby było łatwiej dodaj odrobinę wódki – rozluźnia ciasto. Rozwałkuj na grubość 5 mm i wykrawaj dowolne kształty.

Pierniczki ułóż na blaszce z zachowaniem 1 cm odstępów. Piecz w piecu nagrzanym na 180 stopni przez 7 do 10 minut (w zależności od ich grubości). Studź na kratce, po ostudzeniu przełóż do zamykanego pojemnika.

Dekorowanie

Ja w tym roku pomijam etap dekorowania. Jeśli macie ochotę, to z tego przepisu pierniczki świetnie się do lukrowania nadają. Najlepszy będzie lukier wykonany z cukru pudru i soku z cytryny. Wystarczy przesiać cukier puder do miseczki i wlać odrobinę soku z cytryny. Po wymieszaniu powinien gęstym strumieniem odchodzić od łyżki. Nie zużyty lukier można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniczku. Przed ponownym użyciem dodaj kilka kropli soku z cytryny i ponownie wymieszaj.