nocna owsianka bez mleka

Nocna owsianka jest moim śniadaniowym numerem 1 w tygodniu, gdy mam mało czasu (zazwyczaj mam mało czasu, więc jem ją bardzo często ;)).

W opcji bezmleczno – ekspresowej ścieram jabłko na tarce o grubych oczkach dodaję trochę przypraw, mieszam z płatkami, zamykam w słoiku i rano od razu zjadam.

Dzisiaj mam ją dla Was w wariancie z sosem malinowym i sosem z masła orzechowego. Całość można spokojnie przygotować dzień wcześniej, a nawet zrobić dodatkową porcje na dzień następny.

W wariancie 1 owsianka dostarcza około 470 kcal, w wariancie 2 z orzechami – około 500 kcal.

Składniki:

Wariant I – 470 kcal:
3 płaskie łyżki płatków owsianych

1 jabłko

70 g malin

1 łyżka i 1 łyżeczka miodu

1 łyżka masła orzechowego

1 łyżka soku z cytryny

Wariant II – 500 kcal:
2 płaskie łyżki płatków owsianych

1 jabłko

70 g malin

1 łyżka i 1 łyżeczka miodu

1 łyżka masła orzechowego
1 płaska łyżka orzechów i nasion

1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Zetrzyj jabłko na tarce o grubych oczkach, dopraw cynamonem, łyżką miodu i wymieszaj z płatkami. Jeśli jabłko jest mało soczyste dodaj odrobinę wody. Przełóż do słoika.

Maliny podgrzej w rondelku i odparuj wodę, tak aby powstał gęsty sos.

Masło orzechowe wymieszaj z łyżeczką miodu i sokiem z cytryny. Jeśli chcesz aby sos miał bardziej płynną konsystencję dodaj wody.

Możesz od razu ułożyć sosy na owsiance i mieć gotowe danie na rano lub zostaw je w osobnych pojemnikach – dzięki temu będziesz miała możliwość podgrzania owsianki.

W wariancie II przed podaniem posyp dowolnymi orzechami i pestkami.