naleśniki gryczane w sosie cytrynowo - imbirowym

Naleśniki gryczane to propozycja dla tych z Was, które lubią leniwe słodkie śniadania w weekend i niekoniecznie mają ochotę na owsiankę. Obtaczamy je w maślano – cytrynowym sosie, który ma posmak imbiru i cynamonu. Idealnie pasuje do nich porcja twarożku zmieszanego z jogurtem naturalnym.

Naleśniki gryczane są twardsze i nie tak elastyczne jak klasyczne. Mają też delikatny posmak gryki. Jeśli wolisz klasyczne naleśniki spokojnie możesz je zastąpić.

Podaję przepis na 4 naleśniki i jest to porcja dla dwóch osób. 1 porcja (naleśniki z twarożkiem) dostarcza 450 kcal.

Składniki:

Naleśniki – 2 porcje:
110 g mąki gryczanej
300 ml zimnej wody
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki cukru (może być brązowy)
1 łyżka oleju do smażenia
1 łyżki masła
1 łyżka miodu
sok z połowy cytryny
starta skórka z 1 cytryny
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

Twarożek – 2 porcje:
100 g twarogu półtłustego
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu

Wykonanie:

Wymieszaj wodę (300 ml) z mąką i odstaw na chwilę. Posmaruj patelnię tłuszczem. Rozpocznij smażenie każdego naleśnika na niezbyt mocno rozgrzanej patelni, po około pół minucie zwiększaj ogień. Z podanych proporcji wyjdą Ci 4 niewielkie naleśniki.

Wymieszaj sok z cytryny z ciepłą wodą, miodem, cynamonem, skórką cytrynową i imbirem.

Na czystą i suchą patelnię wsyp cukier i skrop odrobiną przygotowanej wody z sokiem, miodem i przyprawami. Cukier powinien się rozpuścić (uważaj aby go nie spalić). Po około minucie wlej całą wodę i gotuj na patelni dopóki płyn częściowo nie odparuje i nie zgęstnieje. Zajmie to około 5 minut. Dodaj na patelnię masło i wymieszaj. Kładź naleśniki, obtocz je dokładnie w sosie i złóż na pół i jeszcze raz na pół. Powtórz czynność z resztą naleśników. Zdejmij patelnię z ognia.

Wymieszaj twarożek z jogurtem i miodem. Ułóż obok gorących naleśników.