Mus z wątróbki i gruszki

Lubicie wątróbkę? Dla mnie zawsze była bleee 😉 Ale mus z wątróbki z gruszką, to zupełnie inna historia.

Podaję proporcje w dwóch wariantach – mniej kaloryczny na drugie śniadanie lub podwieczorek, bardziej – na śniadanie lub kolację.

Jak duża powinna być Twoja porcja? Oblicz swoje zapotrzebowanie na kalorie (energię) tutaj.

A jeśli ciężko Ci się przekonać na początku do wątróbki – zmień proporcje, daj mniej wątróbki, a więcej gruszki i cebuli.

Żelazo zawarte w wątróbce lubi witaminę C, wiec nie zapomnij posypać kanapek obficie natką pietruszki.

Całe danie przygotujesz w mniej niż 15 minut.

Mus z wątróbki możesz również przygotować z jabłkiem.

Mus z wątróbki – Wariant 1 – około 300 kcal

około 40 g wątróbki (kup trochę więcej, bo trzeba ją oczyścić)

1/2 małej cebuli

1/2 gruszki

1 łyżka oleju lub masła

1 kromka chleba razowego

1 łyżka koniaku lub czerwonego wina (opcjonalnie)

Mus z wątróbki – Wariant 2 – około 400 kcal

50 g wątróbki

1 cebula

1 gruszka

1 łyżka oleju lub masła

1 łyżeczka koniaku lub czerwonego wina (opcjonalnie)

2 kromki chleba razowego

Wątróbkę umyj, oczyść, pokrój w niewielką kosteczkę i osusz ręcznikiem papierowym. Na połowie oleju podduś cebulę ze startą gruszką na złoty kolor. Przełóż do pojemnika, w którym będziesz miksować całość na mus. Na drugiej połowie oleju podsmaż wątróbkę z każdej strony, krótko, tak aby nie stwardniała i aby nie była krwista (sprawdź czy jest okej przekrawając na pół kawałeczek wątróbki). Wlej alkohol i zdejmij z ognia. Całość dopraw odrobiną soli i pieprzu i zmiksuj na gładki mus. Wstaw na chwilę (lub na całą noc) do lodówki aby masa stężała.