Słodkie dzięki bananom i dużej ilości owoców. Piękny kolor i wyjątkowy smak zawdzięczają mące orkiszowej i zmielonym migdałom. Jeszcze odrobina oliwy, jajka, masło orzechowe do podkręcenia smaku i mamy muffiny z borówkami. Jedna muffinka dostarcza 149 kcal, ja na drugie śniadanie pochłaniam dwie 🙂

Składniki:

10 sztuk:
250 g bananów (ważonych bez skórki)
120 g borówek amerykańskich
60 g migdałów
50 g mąki orkiszowej
50 g oliwy
2 jajka
1 łyżeczka masła orzechowego
1 łyżeczka sody

Wykonanie:

1. Formę na muffiny (jeśli nie jest silikonowa) wysmaruj masłem lub ułóż w niej papilotki.
2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
3. Banany rozgnieć widelcem i wymieszaj z masłem orzechowym, rozkłóconymi jajkami oraz oliwą.
4. Migdały zalej wrzątkiem, odcedź i zdejmij skórkę. Zmiel na gładki proszek.
5. W jednej dużej misce wymieszaj składniki suche – mąkę, zmielone migdały i sodę.
6. Połącz składniki suche oraz mokre, całość wymieszaj. Dodaj borówki i delikatnie wymieszaj je z masą.
7. Masę przelej do formy na muffinki do 2/3 wysokości. Piecz około 20 minut.