Lody jogurtowe z owocami

Jeśli jesteś typem łasucha i nagle w ciągu dnia nachodzi Cię ochota na coś słodkiego, to warto mieć te lody zawsze pod ręką. Ich wykonanie zajmuje krótką chwilkę, wersja podstawowa składa się tylko z dwóch składników, a wychodzą zadziwiająco pyszne.

Jeśli podzielisz całość na 15 porcji 1 kafelek (z dodatkami) będzie miał około 40 kcal. Co oznacza, że spokojnie na podwieczorek można zjeść 4-5 sztuk 🙂

Składniki:

1 kubeczek jogurtu greckiego o zawartości tłuszczu 10% (400 g)
5 łyżek miodu / syropu klonowego / melasy itp.
dowolne owoce i orzeszki – u mnie borówki, truskawki, granat i pistacje

Wykonanie:

Formę o wymiarach 20 x 40 cm (lub inną która się zmieści do zamrażalnika) wyłóż papierem do pieczenia.

Do kubeczka z jogurtem wlej miód i dokładnie wymieszaj. Jogurt przelej do formy.

Ułóż dowolne owoce i orzeszki.

Formę wstaw do zamrażalnika na około 3-4 h. Po tym czasie potnij lody na kwadratowe kafelki i przełóż do woreczka strunowego lub pojemnika. Przechowuj w zamrażalniku.