kurczak pieczony z warzywami | Food University

Kurczak pieczony z warzywami, a wcześniej z nimi duszony to jeden z moich ulubionych przepisów. Dodaję do niego masło klarowane, które podkreśla smak potrawy i dwa plasterki cytryny ze skórką, które wydobywają z niej świeżość.

Przez większość czasu kurczaka dusimy w sosie, który powstał z masła, warzyw i cytryny dzięki czemu będzie soczysty. Lubię, gdy zostaje go trochę na następny dzień. Zimnego pieczonego kurczaka dodaję do kanapek i sałatek.

Składniki:

1 kurczak o wadze około 1,5 kg
1 cebulka dymka
1 czerwona papryka
1 mała marchew
1 plaster selera
3 ząbki czosnku
2-3 cienkie plasterki cytryny
2 łyżki masła klarowanego lub zwykłe masło
ulubione świeże zioła – u mnie tymianek (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kurczaka wyjmij z lodówki na 2-3 godziny przed pieczeniem. Podziel go na 4 części pozostawiając korpus, który ja wykorzystuję do rosołu. Mięso umyj i włóż do miski z osoloną zimną wodą tak aby woda całkowicie przykryła kurczaka. Zużyj do tego celu około 2 łyżki soli. Ten proces możesz całkowicie pominąć (jeśli nie masz czasu) lub wykonać dzień wcześniej i wstawić kurczaka do wody na całą noc.

Wyjmij kurczaka z wody, osusz go dokładnie ręcznikiem papierowym i odstaw na talerz. Oprósz solą i pieprzem.

Jeśli nie masz masła klarowanego weź 3 łyżki zwykłego masła i przełóż je do rondelka. Roztop masło na bardzo małym ogniu. Powinno się rozwarstwić na żółty tłuszcz i białą pianę (ta piana to w dużej części białko i laktoza). Delikatnie łyżką wybierz białą część tak aby pozostał sam tłuszcz.

Nagrzej piec do 180 stopni z termoobiegiem.

W niewielkim naczyniu żaroodpornym ułóż pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojonego w kostkę selera, paprykę przekrojoną wzdłuż na 4 części, dymkę pokrojoną wzdłuż na 3-4 części, czosnek bez łupin, plasterki cytryny i zioła. Na warzywach ułóż ciasno części kurczaka skórą w stronę warzyw i polej roztopionym masłem.

Zamknij naczynie żaroodporne lub przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do pieca na 1,5 godziny. Po tym czasie ustaw funkcję grill i zwiększ temperaturę do 200 stopni. Zdejmij nakrycie z naczynia i ułóż kurczaka skórą do góry. Najlepiej aby naczynie znalazło się mniej więcej na środkowym poziomie piekarnika. Zapiekaj w ten sposób skórkę przez około 30 minut (sprawdzaj czy się nie przypaliła!) i polej ją kilka razy powstałym sosem.

Upieczonego kurczaka wyjmij z pieca i pozostaw go na kuchence na około 15 minut bez przykrycia. W tym czasie mięso odpocznie i zwiąże soki.

Kurczak pieczony z warzywami idealnie pasuje do ziemniaków z wody z koperkiem – zamiast masła możesz użyć powstały sos warzywno – maślany. Ja lubię do niego również surówkę z białej kapusty z tartą marchwią.

kurczak pieczony z warzywami | Food University