0

Lubię, gdy niedziela smakuje pieczonym, soczystym kurczakiem. Mam swoje patenty, dzięki którym wiem, że mięso będzie wyjątkowo delikatne i pełne smaku. Wbrew pozorom nie jest to trudne i nie zajmuje dużo czasu. Nie minę się z prawdą, jeśli powiem Ci, że kurczak piecze się sam i nie trzeba w ogóle zagladać do piekarnika.
Jeśli chodzi o smak - tym razem nafaszerowałam go cytryną i natarłam tymiankiem. To połączenie sprawdza się zawsze! Cytryna oddaje kurczakowi świeży aromat i soczystość, tymianek - ziołowy, prowansalski posmak.

Jak upiec idealnego, soczystego kurczaka?

1. Namocz kurczaka w solance, najlepiej na całą noc, a minimum na 4 godziny – rozpuść sól w zimnej wodzie (1 płaska łyżka soli na litr wody) i zanurz kurczaka. Ważne aby woda w całości go pokryła.
2. Na pół godziny/godzinę przed pieczeniem wyjmij kurczaka z wody, dokładnie osusz i zostaw go w temperturze pokojowej.
3. Piecz kurczaka w naczyniu żaroodpornym, zawsze pod przykryciem lub w rękawie.
4. Nastaw piekarnik na 180 stopni i ustaw kratkę do pieczenia w połowie piekarnika.
4. Ułóz kurczaka piersiami do dołu i piecz go w ten sposób przez 1 godzinę i 45 minut (przybliżony czas dla kurczaka o wadze około 1,5 kg). Po tym czasie powinien być miękki. Zdejmij przykrywkę lub rozetnij rękaw. Ustaw grill w piekarniku, zapiekaj do czasu aż skórka się zrumieni – po około 10 minut na każdą stronę.

Składniki:

1 kurczak o wadze 1,5 kg
2 łyżki masła klarowanego lub zwykłego.
1 duża cytryna
1 łyżka suszonego tymianku lub garść świeżego.
2-3 ząbki czosnku

Wykonanie:

Postępuj zgodnie z instrukcją, którą podałam wyżej. Cytrynę pokrój na cząstki, sklaruj masło. Jeśli nie masz klarowanego – na wolnym ogniu rozpuść masło w rondelku, zdejmij białą pianę. Jeśli kurczak był moczony w solance nie trzeba go dodatkowo solić, jeśli nie – natrzyj go dokładnie solą, również wewnątrz. Obsyp kurczaka połową tymianku. Nafaszeruj go cytrynami i resztą tymianku. Pozostałe cząstki cytryn wrzuć do garnka, w którym kurczak będzie pieczony, razem z rozgniecionym czosnkiem.