Podam Wam dzisiaj przepis uniwersalny na kulki mocy do dowolnej modyfikacji.
1 porcja zawiera około 300 kcal, co oznacza, że jest idealnym drugim śniadaniem lub podwieczorkiem.
Najlepiej od razu wykonać kulki z podwójnych składników – łatwiej zmiksować składniki i będziecie już miały gotową porcje na dzień następny.

1 porcja
30 g dowolnych orzechów
30 g dowolnych owoców suszonych
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki wody
wiórki kokosowe do obtoczenia

Kilka uwag:
1. Jeśli używasz migdałów, zalej je na chwilę gorącą wodą i zdejmij skórkę.
W przypadku orzechów laskowych, wystarczy je na chwilę uprażyć na suchej patelni i zdjąć skórkę.
2. Orzechy i owoce warto wymoczyć przez chwilę w ciepłej wodzie. Ułatwi to wchłanianie do organizmu większej ilości składników odżywczych.
3. Woda podana w przepisie pozwoli nadać kulkom konsystencję trufli.

Niektóre właściwości orzechów:
włoskie – są bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe i witaminę E – odżywiają skórę
laskowe – opóźniają proces starzenia dzięki witaminom E, B1, B2, C
migdały – zawierają cynk, magnez i wapń, dzięki temu wpływają pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci
pistacje – zawierają najwięcej błonnika ze wszystkich orzechów, ponadto wspomagają organizm w anemii – zawierają żelazo i witaminy B
nerkowce – zawierają magnez, dzięki temu zmniejszają odczuwanie stresu i są pomocne przy częstych skórczach
brazylijskie – zawierają selen, i cynk, dzięki którym łagodzą stany zapalne skóry i wzmacniają układ odpornościowy