krem z kalafiora z grillowanym indykiem, kaszą jaglaną i słonecznikiem

Wymyśliłam nazwę dla zup tego typu – dwudaniówki 🙂 Są na tyle sycące i kaloryczne, że robią robotę za dwa dania 😉 Podaję przepis na jedną porcję (580 kcal).

Ten krem z kalafiora świetnie się też nada do zapakowania w słoik i zabrania do pracy. Przepis pochodzi z zestawu śniadaniówek „Ideal Balance”
TUTAJ.

250 ml bulionu warzywnego (potrzebujesz szybko zorganizować trochę bulionu – zobacz TUTAJ.
200 g ziemniaków
200 g kalafiora
50 g fileta z indyka
30 g kaszy jaglanej
1 łyżka oliwy
1 łyżka słonecznika
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
2 łyżki szczypiorku

W garnku na 1 łyżeczce oleju (na małym ogniu) podduś posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i różyczki kalafiora, duś pod przykryciem przez 5 minut. Zalej bulionem i gotuj do miękkości. Po przestudzeniu zupę zmiksuj na krem i dopraw do smaku.

Fileta z indyka natrzyj oliwą, solą i pieprzem i usmaż na patelni grillowej z dwóch stron, około 2 minuty na każdą stronę. Zupę z indykiem posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika i posiekanym szczypiorkiem.

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na talerzu ułóż indyka, ugotowaną kaszę, zalej ciepłą zupą i posyp słonecznikiem oraz szczypiorkiem.

Nie bój się eksperymentować, ta zupa idealnie się do tego nadaje. Możesz wrzucić ulubione przyprawy np. szczyptę kurkumy, ostrej papryki, czy oregano.