kotlety mielone z indyka | Food University

Tak się u mnie w domu utarło, że tradycyjne posiłki przygotowuję od święta. Jeszcze jakiś czas temu nie robiłam ich wcale. Wszystko się zmieniło, gdy kilka lat temu Konrad przy jakiejś rozmowie powiedział, że najlepsze obiady je w przedszkolu i u babci 🙂 Motywacja do tradycyjnego gotowania pojawiła się automatycznie.

Teraz zawsze gdy Konrad wraca z obozu, weekendu poza domem, czy podczas świąt staram się ugotować normalne jedzenie. Kotlety mielone z indyka zrobiłam na rozpoczęcie roku szkolnego. Zawsze robię ich więcej z pół kilograma mięsa i formuję małe kuleczki. Na następny dzień pakuję część do swojej śniadaniówki oraz Konradowi do kanapek.

Składniki:

500 g mięsa mielonego z indyka
1 mała marchew
1 mała pietruszka
1/2 małej cebuli
2-3 ząbki czosnku
dowolna ilosć naci koperku i pietruszki
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
oliwa do smażenia
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Aby kotlety mielone z indyka wyszły pyszne i soczyste warto dać im trochę czasu, dzięki temu smaki dobrze się wymieszają. Nie stanie się jednak żadna tragedia jeśli musisz wykonać je od razu. Ja formuję małe kuleczki, delikatnie zgniatam i smażę po około 1,5 minuty z każdej strony. Z ilości podanej w przepisie wyszło mi równo 20 sztuk. Do smażenia wlewam oliwy na tyle dużo żeby przykryć całe dno dużej patelni. Nie panieruję ich dodatkowo w bułce, ani nie obtaczam w mącę. Odnoszę wrażenie, że przez panierowanie kotlety wchłaniają więcej tłuszczu i są cięższe.

Cebulę i zioła drobno posiekaj, czosnek rozgnieć przez praskę, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj mięso ze wszystkimi składnikami i odstaw na pół godziny do lodówki. Duży talerz przetrzyj ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą, dzieki temu kotlety po uformowaniu nie będą przywierać do talerza. Za pomocą łyżki ukształtuj kuleczki i delikatnie je spłaszcz. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Smaż kotlety z dwóch stron po 1,5 minuty z każdej strony.

Nie oszukujmy się, smażone mięso jest mocno kaloryczne, dlatego starajmy się dobierać do niego proste dodatki niezawierające tłuszczu. Ziemniaki z wody z koperkiem i mizeria na jogurcie idelanie dopełnią całość 🙂