złota granola food university

Złota granola to odrobina blichtru i elegancji w słoiku zabranym do pracy. Z kurkumą, płatkami owsianymi, sezamem i figami. 100 g jogurtu naturalnego i 3 łyżki tego cennego kruszcu będą miały około 250-280 kcal. I jest to moja propozycja na drugie śniadanie. Sok pomarańczowy, imbir i cynamon nadają jej lekko świąteczny charakter. Moja siostra lubi zjadać ją prosto ze słoika łyżką. Lepszej reklamy chyba nie trzeba?

Składniki:

Granola jest na tyle uniwersalna, że spokojnie możesz zastąpić składniki, których nie masz w domu.
100 g płatków owsianych
50 g orzechów nerkowca
30 g sezamu
70 g suszonych fig
2 łyżki płynnego miodu
sok z połowy pomarańczy
skórka otarta z pomarańczy
1 łyżeczka startego imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka cynamonu

Przepis:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Orzechy nerkowca i figi posiekaj. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Przełóż na blaszkę i rozłóż równomiernie. Piecz około 20 minut – do czasu aż wszystkie składniki zrumienią się na złoto. W połowie czasu pieczenia całość przemieszaj. Po 20 minutach wyjmij granolę i pozostaw ją na blaszce do czasu aż wystygnie. Gorąca jest lekko lepka, z czasem zastygnie.

Złotą granolę znajdziesz również w TEJ śniadaniówce.