Granola bez cukru | Food University

Bardzo chrupiąca, ale na swój domowy sposób. Bo taka granola bez cukru, zrobiona własnoręcznie nigdy nie będzie miała struktury tej sklepowej. Coś za coś. Po zjedzeniu domowej nie skoczy nam niebotycznie poziom cukru, a zjadane kalorie możemy mieć pod kontrolą. 3 łyżki dostarczają około 100 – 110 kcal.

Jako bazę użyłam płatków owsianych. Rolę spoiwa i słodzidła pełnią starte jabłka, smak uzupełniają orzechy, pestki oraz owoce suszone, ale… nie przesadzajmy z dodatkami. Wystarczy dodać niewiele więcej orzechów aby granola dostarczyła dwa razy więcej energii niż jest to planowane.

Granola bez cukru jest idealna do chrupania prosto ze słoika. Dlatego warto trzymać ją zarówno w pracy, jak i w domu.

Składniki:

160 g (1,5 szklanki) płatków owsianych
40 g (4 łyżki) słonecznika
40 g (3 łyżki) orzechów laskowych
30 g (2 łyżki) sezamu
40 g (5 sztuk) moreli suszonych
30 g (2 łyżki) rodzynek
550 g jabłek (3 średnie sztuki)

Wykonanie:

1. Jabłka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj z płatkami owsianymi, słonecznikiem i sezamem.

2. Masę wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekaj w temperaturze 170-180 stopni przez około 30 minut (do czasu aż płatki będą chrupiące). Każdy piekarnik jest inny, dlatego doglądaj sytuację i reaguj jeśli trzeba 🙂 Możesz też kilka razy przemieszać w trakcie pieczenia .

3. Orzechy lasowe wrzuć na suchą patelnię i podpraż przez chwilę – dzięki temu z łatwością zdejmiesz z nich skórkę. Dodaj do upieczonej granoli.

4. Posiekaj morele i wymieszaj ze wszystkimi składnikami (choć ja lubię je dodać na blaszkę na chwilę przed skończeniem pieczenia). Granola bez cukru najbardziej lubi być przechowywana w suchym, zamkniętym słoiku i w lodówce. Dzięki temu dłużej pozostanie świeża.

Odsyłam Cię też do innego mojego przepisu, w którym z kolei, granola słodzona jest odrobiną miodu i sokiem z pomarańczy. Kliknij tutaj.