0
gofry ze szparagami i kozim twarogiem | blog fooduniversity.pl

W naszym domu gofry znikają w błyskawicznym tempie oraz niejasnych okolicznościach (zdjęcia poniżej). Lubię przekroić je na pół, posmarować serkiem, dodać trochę świeżych warzyw, przykryć drugą połówką i jeść jak kanapki.

Tym razem zrobiłam je z mąki ryżowej (żólty kolor zawdzięczają żółtkom od wiejskich kur), nałożyłam łyżką kozi twarożek, posypałam obficie ziołami i ułożyłam całe szparagi. doskonale nadają się na śniadanie.

Składniki:

Składniki na 6 gofrów:
250 ml mleka (użyłam sojowego)
350 ml mąki (użyłam ryżowej, może być pszenna)
2 jajka
1/2 łyżeczki sody
60 ml oliwy

Nadzienie dla 6 kanapek:
2 opakowania twarożku koziego
1 pęczek szparagów
sporo świeżych ziół (koperek, szczypiorek, natka, majeranek itp.)

Wykonanie:

1. Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywno.
2. W misce wymieszaj mleko z oliwą i żółtkami. Przesiej do nich mąkę wymieszaną z sodą i odrobiną soli.
3. Do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj.
4. Piecz gofry na złoto w dobrze rozgrzanej gofrownicy.
5. Oderwij końcówki szparagów i ugotuj szparagi w osolonym wrzątku.
6. Gofry przetnij na połówki, posmaruj serkiem, posyp obficie ziołami i ułóż szparagi; przykryj drugą połówką.

gofry ze szparagami i kozim twarogiem | blog fooduniversity.pl
gofry ze szparagami i kozim twarogiem | blog fooduniversity.pl