Gazpacho fooduniversity.pl

Aby gazpacho wyszło naprawdę pyszne potrzebujemy dobre, mięsiste, dojrzałe pomidory i koniecznie 1-2 kromki jasnego pieczywa. To właśnie chleb nadaje chłodnikowi odpowiednią konsystencję, delikatny pszeniczny posmak i sprawia, że powstaje zupa, a nie warzywny koktajl.

Gazpacho wykonacie w mniej niż 15 minut, z tego przepisu dostarcza około 240 kcal. Ja bardzo lubię zrobić je do pracy i zjeść na podwieczorek tuż przed wyjściem.

Składniki:

400 g pomidorów (3 sztuki)
2 ogórki gruntowe
100 g papryki
½ małej cebuli
1 mały ząbek czosnku
30 g białego chleba lub bułki (30 g)
1 łyżeczka oliwy
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Przetrzyj przez sitko lub nożem pozbądz je nasion.

Do blendera włóż wszystki składniki gazpacho i zmiksuj na gładką zupę.

Wstaw do lodówki na conajmniej 30 minut (może być na całą noc) lub na chwilę do zamrażalnika.

Dodatkami do gazpacho mogą być: salsa warzywna, krakersy, pieczywo, feta lub inny ser.

Wskazówki:

Do gazpacho dodaję 1 łyżeczkę pasty bulionowej z tego przepisu.

Jeśli Wasze pomidory są kwaśne dodajcie odrobinę miodu.

Przed zmiksowaniem warzywa można posolić i zostawić na 10 – 15 minut aż puszczą sok i zmiękną. Dzięki temu chłodnik będzie lepiej się miksował i będzie miał gładszą strukturę.

Oliwę miksujcie razem z gazpacho (nie polewajcie nią chłodnika). Ten zabieg sprawi, ze oliwa połączy się z zupą.

Zostawiam trochę warzyw, kroję je w drobną kostkę, doprawiam solą i sokiem z limonki (doprawiam tuż przed zjedzeniem). Tak przygotowaną salsę pakuję do osobnego pojemniczka i dodaję do gazpacho przed zjedzieniem.

Gazpacho | Food University