Cukinia faszerowana ciecierzycą | Food University | Food University

Cukinia faszerowana ciecierzycą – cały myk tego przepisu polega na tym, że cukinia jest pieczona bez farszu. Surowy farsz dodaję później. Genialne w swojej prostocie 😀 Kolejna sprawa – lubię gdy cukinia nie rozpada się podczas pieczenia i pozostaje zwarta oraz jędrna. Powstają wtedy takie cukiniowe kanapeczki idealne do jedzenia rękoma 😀

W tym przepisie najlepiej sprawdzą się małe cukinie, a jeśli nie masz ugotowanej ciecierzycy użyj z puszki. Twaróg możesz zastąpić ricottą. Świetnie też pasuje feta, ale nie polecam tym z Was, które są na redukcji. Cukinia faszerowana ciecierzycą przygotowana zgodnie z poniższym przepisem dostarcza 510 kcal.

Składniki:

na 1 porcję:
1 mała cukinia
2 łyżki oliwy
2 łyżki chudego twarogu
6 łyżek cieciorki z puszki
2 łyżki ulubionych ziół i kiełków (koperek, kiełki rzodkiewki)
1 łyżeczka pistacji
1 łyżeczka słonecznika

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

2. Cukinię przekrój wzdłuż na pół, wydrąż nasiona, nasmaruj oliwą (1 łyżka) i oprósz solą i pieprzem. Wstaw do pieca (rozcięciem do góry) na 20 minut.

2*. Jeśli nie masz piekarnika lub nie chcesz go odpalać ułóż rozkrojoną cukinię na patelni i wlej 20-30 ml wody. Duś pod przykryciem 10 – 20 minut.
3. Twaróg rozgnieć widelcem i posól, cieciorkę odsącz, posiekaj orzechy i zioła.

4. Do przestudzonych połówek cukinii nałóż cieciorkę, twaróg, zioła i orzechy, skrop oliwą.

Jeśli chcesz podrasować cukinie faszerowane ciecierzycą możesz polać je majonezem z tego przepisu: KLIKNIJ TUTAJ.