Szybki chlebek z surowej dyni

Chlebek idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub podwieczorek. Pięknie pachnie surową dynią, która dodatkowo sprawia, że jest miękki i wilgotny. Składa się tylko z pięciu bazowych składników – dynia, płatki owsiane, banany, soda, olej. Jeden kawałek ma niespełna 140 kcal (przy podziale na 12 porcji). Jako pełnowartościowy posiłek spokojnie możesz zjeść dwa kawałki z odrobiną musu z gotowanych jabłek.

Składniki na małą keksówkę 24 cm

300 g surowej dyni

110 g płatków owsianych

380 g bananów warzonych w skórce (2 średnie)

1 łyżeczka sody

6 łyżek oleju lub oliwy

opcjonalnie:

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Piekarnik nastaw na 175 stopni.

Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Płatki owsiane zmiel na pył w blenderze i wymieszaj z sodą. Banany zmiel na gładki mus. Możesz dodać łyżkę soku z cytryny aby zachowały kolor.

W misce wymieszaj dynię z bananami i olejem. Dodaj zmielone płatki z sodą i wymieszaj.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj olejem i obsyp zmielonymi płatkami. Piecz około 40 minut do suchego patyczka.

Mus jabłkowy jest banalnie prosty! Obierz ze skórki jedno duże jabłko i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Gotuj w rondelku aż jabłka zmiękną i wyparuje woda. Nie dodawaj cukru, jabłka mają w sobie dużo naturalnej słodyczy.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Wegański chlebek dyniowy bez cukru
  • Dorota Wierzbińska

    Za 5 minut wyciągam z piekarnika- pachnie i wygląda cudownie