0
Chlebek buraczany z kozim twarogiem | Blog fooduniversity.pl

Prosty do wykonania chlebek buraczany. Dla wielbicieli aromatycznych ziół, koziego sera i nasion. Bogaty i bardzo aromatyczny, przez co dobór dodatków do niego powinien być prosty - masło i świeże warzywa sprawdzą się doskonale. Chlebek kruszy się przy krojeniu, ale spokojnie można z niego zrobić kanapki. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do tygodnia. Przepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghiego "Prosto". Ilość składników podana jest dla keksówki o wymiarach 20 x 10 cm - 10 kromek.

Składniki:

50 g płatków owsianych
10 g tymianku
50 g pestek dyni
2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki czarnuszki
100 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej (użyłam mąk kukurydzianej i ryżowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
2 małe surowe buraki drobno starte (200 g)
2 jajka
80 ml oliwy
80 g kwaśniej śmietany (użyłam jogurtu naturalnego)
20 g startego parmezanu
120 g koziego pokruszonego twarogu (użyłam twarożku koziego na kanapki)

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, a keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
2. W małej misce wymieszaj płatki, tymianek, pestki dyni, kminek i czarnuszkę.
3. W dużej misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, sodę i 3/4 łyżeczki soli. Dodaj buraki i nasiona (odłóż łyżkę nasion do posypania wierzchu chlebka).
4. Weź kolejną miskę 🙂 Wymieszaj w niej jajka, oliwę, śmietanę, miód, starty parmezan. Przelej do dużej miski z burakami i całość wymieszaj. Na samym końcu dodaj twaróg i wmieszaj go delikatnie w masę, aby nie rozetrzeć grudek twarogu. Ja powtykałam go palcem do ciasta w keksówce.
5. Przełóż ciasto do keksówki i posyp ziarnami. Piecz 40 minut i kolejne 40 minut przykrywając ciasto folią aluminiową.
6. Upieczony chlebek wyjmij na kratkę do ostudzenia. Przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku do tygodnia.

Chlebek buraczany z kozim twarogiem | Blog fooduniversity.pl
Chlebek buraczany z kozim twarogiem | Blog fooduniversity.pl