0
deser chia z sosem orzechowym

Deser chia z sosem orzechowym genialnie sprawdzi się w cieplejsze dni w pracy. Jemy prosto z lodówki! Całość dostarcza około 240 kcal, więc będzie odpowiedni na drugie śniadanie lub jako posiłek tuż przed wyjściem z pracy.

W podanej wersji chia możesz przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Nie wszystkie owoce nadadzą się do przechowywania przez noc, ale na pewno porzeczki, maliny (zmiksowane na mus), jagody, winogrona, agrest świetnie się sprawdzą.

Zawsze mam więcej sosu orzechowego w lodówce, czasami przed podaniem dodaję do niego wanilię, kardamon, cynamon lub kakao. Jeśli sos ma mieć konsystencję płynnej emulsji dolewam do niego wody.

Nasiona chia są dość kaloryczne, więc nie należy przesadzać – 1 łyżka (15 g) dostarcza 73 kcal. Ponadto szałwia hiszpańska wchodzi w interakcje z niektórymi lekami np. obniżającymi ciśnienie krwi czy regulującymi poziom cukru. Więcej o interakcji leków z żywnością napisałam TUTAJ.

Składniki:

100 g jogurtu naturalnego
20 g nasion chia
50 g borówek amerykańskich
60 g truskawek
1 łyżeczka masła orzechowego
1/2 łyżeczki miodu
1-2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

Nasiona wymieszaj z jogurtem. Wstaw na kilka minut do lodówki, chia napęcznieją i masa stanie się zwarta.

Borówki i truskawki umyj i osusz ściereczką. Truskawki zmiksuj na gładki mus.

Przygotuj sos orzechowy – wymieszaj masło orzechowe z sokiem z cytryny i miodem.

Do słoika przelej mus truskawkowy, ułóż chia z jogurtem, świeże borówki i sos orzechowy.

Zjedz prosto z lodówki.