Bułeczki czekoladowe powstały z przepisu na czekoladowy krantz z książki Ottoleghiego "Jerozolima". Są one połączeniem puszystego ciasta drożdżowego, które leżakowało przez noc w lodówce z dużą ilością kremu czekoladowo - orzechowego. Moje bułeczki wyszły małe, ale jeśli marzą Wam się dorodne buły wystarczy nie dzielić ciasta na porcje. Tylko całe, wraz z masą zwinąć w rulon i odkrajać bułeczki dowolnej wielkości.

Składniki:

Ciasto:
350 g mąki pszennej
60 g cukru
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
90 ml wody
skórka otarta z cytryny
1/2 łyżeczki soli
100 g masła

krem czekoladowy:
30 g cukru pudru
30 g kakao
100 g czekolady 70%
90 g masła
70 g orzechów

syrop:
100 g cukru
60 ml wody

Wykonanie:

1. Dzień wcześniej zagnieć ciasto drożdżowe i wstaw na noc do lodówki.

2. Wymieszaj mąkę, cukier, drożdże, skórkę cytrynową, sól. Dodaj jajka i wodę – mieszaj do połączenia składników. Stopniowo dodawaj miękkie masło i zagniataj ciasto do momentu aż będzie elastyczne, gładkie i błyszczące.

3. Ciasto włóż do miski wysmarowanej masłem, przykryj folią i wstaw na noc do lodówki.

4. Następnego dnia nastaw piekarnik na 190 stopni, opiekanie góra-dół.

5. Zrób krem czekoladowy – wymieszaj w rondelku miękkie masło, stopioną czekoladę, kakao i cukier.

6. Jeśli chcesz uzyskać małe bułeczki (jak na zdjęciu) podziel ciasto na dwie części. Jeśli mają być duże – wykonaj dalsze kroki z pełnej porcji.

7. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Nałóż krem czekoladowy, pozostawiając 2 cm marginesu, posyp drobno posiekanymi orzechami. Jeden brzeg ciasta zwilż wodą.

8. Obiema rękami zwijaj ciasto w rulon (tak jak roladę) rozpoczynając od suchego brzegu, a kończąc na mokrym. Powstałą roladę odstaw w suche ciepłe miejsce na godzinę, aby mogła zwiększyć objętość o 20-30%.

9. Rulon krój w poprzek. Powstaną krążki, które delikatnie spłaszcz dłonią aby nadać im kształt.

10. Bułeczki czekoladowe układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 20 minut, brzegi powinny się zrumienić.

11. W czasie pieczenia bułeczek przygotuj syrop. Do rondelka wsyp cukier i nalej wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu do czasu aż cukier się rozpuści.

12. Bułeczki czekoladowe, od razu po wyjęciu z piekarnika, posmaruj syropem cukrowym.

Bułeczki czekoladowe | Food University