Budyń jaglany

Budyń jaglany doskonale sprawdzi się na drugie śniadanie lub podwieczorek w pracy, gdy chodzi za nami coś słodkiego. W wersji z daktylami 1 porcja dostarcza około 210 kcal, w wersji z bananem – 250 kcal.

30 g kaszy jaglanej
40 g mleka kokosowego
20 g daktyli lub 1 mały banan
garść ulubionych owoców

Kaszę ugotuj na wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Aby kasza nie miała goryczki przepłucz ją najpierw w gorącej wodzie, a następnie podpraż w garnku i zalej gorącą wodą.

Po przestudzeniu ugotowaną kaszę zmiksuj na gładki mus z mlekiem kokosowym, daktylami lub bananem. Aby otrzymać rzadszą konsystencję dodaj wodę mineralną.

Zjedz z ulubionymi owocami. Najlepsze będą kwaśne – świetnie sprawdzi się granat (pełno ich teraz w sklepie), ponadto sokiem z granatu możesz skropić budyń. Idealne będą też pomarańcze, mandarynki, kiwi.

Do budyniu możesz dodać szczyptę cynamonu lub wanilię.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]